Jubileumkorting 2025: klik hier
2025-04-02 Marlene Hermans

Ontdek de smaken van New York: een onvergetelijke foodtour!

Eten bij verschillende culinaire hotspots van New York City – voor mij een ware foodie’s dream come true! En geloof me, voor wie van lekker eten houdt, is een foodtour door deze stad een absolute must.

We hebben afgesproken met onze tourguide Seth, een ‘real American’ die mij en mijn collega’s enthousiast welkom heet in de Lower East Side. Hij zal ons de komende drie uur rondleiden door verschillende wijken van New York, of, zoals Seth zegt: “A city built by immigrants.” De invloed van al deze culturen proeven we op elke straathoek!


Een smaakvolle start bij de oudste bialy-bakkerij in de VS

We beginnen bij Kossar’s Bagels & Bialys, een knus zaakje waar het stampvol is. Blijkbaar is dit de oudste bialy-bakkerij in de VS. Seth bestelt meerdere bialy’s, een plat broodje dat lijkt op een bagel maar dan zonder gat erin. Met toppings van cream cheese, knoflook en uien smullen we van deze heerlijkheden. Een perfecte start van onze culinaire reis!



Zuur, zuurder, zuurst!

Vlakbij vinden we The Pickle Guys, waar mensen in de rij staan voor een explosie van ingelegde smaken. 


 


Binnen zien we grote tonnen vol augurken en andere gepekelde lekkernijen. We mogen alvast een stukje ingelegde mango proeven – verrassend lekker! Seth bestelt augurken in verschillende gradaties van zuur: sour, half sour, ¾ sour en extra sour. Ik kies de laatste, maar moet toegeven dat hij vooral erg zout is. Tja, wie weet zijn wij Nederlanders meer zuurpruimen dan we denken!


Essex Market: Proeven van de wereld

We wandelen naar Essex Market, een moderne markthal waar lokale ondernemers hun verse producten aanbieden. Hier is van alles te vinden: van ambachtelijke kazen en vers fruit tot exotische specerijen en vers gevangen vis. Hier is Mille Nonne gevestigd, een Italiaans eettentje waar ze huisgemaakt, zero-waste en vegetarisch eten serveren. De eigenaren, een vriendelijk en trots Italiaans stel, laten ons proeven van een heerlijke linzensoep en gnocchi met aubergine. Simpel, voedzaam en verrukkelijk!



Snoepwalhalla Economy Candy

Onze volgende stop is de nostalgische snoepwinkel Economy Candy, een paradijs voor snoepliefhebbers en New Yorkse candyjunkies. De winkel is van boven tot onder volgestouwd met alle soorten snoep die je maar kunt bedenken. Jelly Beans in alle kleuren, bonbons, lolly’s en elke denkbare chocolate bar liggen hier uitgestald. Seth geeft ons een Jovha Halvah chocolate covered sesame bar, liefhebbers van sesam en chocolade zullen hier ongetwijfeld van genieten.


Streetart en verhalen onderweg

Onderweg naar Little Italy genieten we van prachtige streetart, waaronder het verborgen pareltje The Freeman Alley. Seth vertelt ondertussen vol passie over de immigranten en de geschiedenis van New York. Hij raakt niet uitgepraat over het ongelooflijk goede drinkwater in de stad en, natuurlijk, komen ook de huidige politieke ontwikkelingen in de VS even aan bod. Een echte local met een luide stem en een sterke mening – het hoort erbij in New York!


Pizza en cannoli’s in Little Italy

In de wijk Little Italy stoppen we bij Nolita Pizza, een klein restaurantje dat bekendstaat om zijn XXXL-pizza’s. De pizzadozen staan hier torenhoog opgestapeld en de muren hangen vol met foto’s van beroemdheden die hier hebben gegeten. Wij nemen plaats en genieten van een heerlijke slice, net als vele New Yorkers en bekende Amerikanen voor ons.



Voor het toetje gaan we naar Ferrara’s Bakery & Cafe, een legendarische bakkerij beroemd om hun huisgemaakte, dagelijks vers gebakken cannoli’s volgens eeuwenoude geheime recepten. De vitrines liggen vol met verschillende soorten en maten cannoli’s, evenals andere verrukkelijke taarten. Een absolute aanrader voor zoetekauwen!

Een hartige afsluiter in Chinatown

Hoewel we al best vol beginnen te zitten, leidt Seth ons naar de volgende stop: Chinatown. We lopen langs lokale marktkraampjes vol onbekende en exotische fruitsoorten en komen uiteindelijk aan bij Mei Lai Wah. Dit kleine, niet al te opvallende winkeltje zou ik normaal voorbij zijn gelopen, maar de lange rij buiten trekt direct de aandacht. Hier staan mensen geduldig te wachten op hun beroemde ‘roasted pork buns’. Gelukkig hoeft Seth niet in de rij te staan, en binnen een paar minuten smullen wij van deze smakelijke broodjes. Een hartige afsluiter van deze culinaire tour!

Waarom u deze foodtour in New York niet mag overslaan

New York is een smeltkroes van culturen en dat is te proeven! Van traditionele Joodse bakkers en ingelegde lekkernijen tot huisgemaakte Italiaanse gerechten en authentieke Chinese streetfood: deze stad biedt een oneindige variatie aan smaken. Tijdens een foodtour leert u niet alleen over de geschiedenis en culturen van de stad, maar proeft u ook gerechten die u anders misschien nooit zou proberen.

Of u nu een doorgewinterde foodie bent, of gewoon van lekker eten houdt: een foodtour door New York is een avontuur dat alle zintuigen prikkelt. Dus trek comfortabele schoenen aan, kom met een lege maag en laat u verrassen door de culinaire magie van de Big Apple. Bon appétit!