Dag 1: Vliegreis naar Whitehorse
U vliegt vandaag naar Whitehorse. Na aankomst haalt u de auto op en rijdt naar uw eerste overnachtingsadres. Indien u nog niet wilt gaan slapen kunt u ’s avonds de stad nog in om een hapje te eten.
Dag 2 Whitehorse – Atlin (ca. 170 km / 2 ½ uur rijden)
Nadat u hopelijk een beetje heeft kunnen bijslapen na de lange reis gaat vandaag het avontuur beginnen. In de ochtend heeft u de tijd om Whitehorse te verkennen. Deze gezellige provinciehoofdstad heeft slechts ca. 25.000 inwoners. Bezoekt u zeker het Yukon Visitor Reception Center voor meer informatie, kaarten en diverse presentaties over het gebied dat u de aankomende weken gaat verkennen. Een aantal bezienswaardigheden in Whitehorse zijn het Yukon Transportation Museum, het MacBride Museum en de SS Klondike National Historic Site. Na een ochtend cultuur snuiven is het tijd om met de auto op pad te gaan. U reist via de Alaska Highway en de nog deels onverharde Atlin Road naar het plaatsje Atlin, gelegen aan het gelijknamige meer. Tijdens deze rit wisselen maagdelijke bossen en visrijke meren elkaar af. Na circa 170 kilometer komt u aan in Atlin, uw eindbestemming voor deze dag.
Dag 3: Atlin
De ligging van Atlin is absoluut spectaculair, het meer wordt omringd door de bergen van de Coastal Range. De naam Atlin komt van het Tlingit en betekent “groot water” wat duidt op het 145 kilometer lange meer. Indien u van wandelen houdt, hoeft u zich hier niet te vervelen. De Monarch Mountain Trail zorgt voor spectaculaire vergezichten over het meer en de ijsvelden in het achterland. Het Atlin Provincial Park is alleen per boot of watervliegtuig bereikbaar. Een flightseeing over het Torres Canal of de Llewellyn Inlet en de gelijknamige gletsjers zijn zonder meer de moeite waard. Het kleine Atlin Museum bevindt zich in een oude school uit 1902 en toont u een aantal interessante voorwerpen uit de Klondike Goldrush periode.
Dag 4: Atlin – Haines Junction (ca. 464 km / 6 ½ uur rijden)
Vanuit Atlin vertrekt u weer noordwaarts maar slaat voor de Alaska Highway rechtsaf de Tagish Road op richting Carcross. Onderweg passeert u de Carcross woestijn, ook wel de “world’s smallest dessert” genoemd. Carcross, vroeger CARibou CROSSing genoemd, was ooit een belangrijke overslagplaats aan de weg naar de goudvelden. Passagiers en vracht werd hier van de treinen van de White Pass & Yukon Rail Route overgeladen op stoomboten. Ten noorden van Carcross ligt het schitterende Emerald Lake, door de bewoners van de Yukon ook wel het regenboogmeer genoemd vanwege de bijzondere kleuren die hier oplichten. U vervolgt uw reis naar Haines Junction, uitvalsbasis voor Kluane National Park. U kunt het park niet met de auto in, maar u kunt het wel bewonderen door bijvoorbeeld te kiezen voor een flightseeing of u kunt bij het Visitor Center informeren naar de mogelijkheid een mountainbike of kano te huren. Overnachting in Haines Junction.
Dag 5: Haines Junction – Tok (ca. 476 km / 6 uur rijden)
Vanaf Haines Junction reist u verder naar het noorden over de Alaska Highway, ook wel de Alcan genoemd daar deze weg zowel door Alaska als Canada loopt. Aan uw rechterhand het diepblauwe Kluane Lake en links de bergen. U steekt een voor een deel droogstaande lagune over, waar het de moeite waard is om even te stoppen en uw verrekijker op de berg voor u te richten. Vervolg uw weg door de heuvels met aan uw linkerkant het gebergte van de Wrangell St. Elias Mountains. Bij Beaver Creek rijdt u Alaska in en is het dus ineens een uur later. U overnacht in het kleine plaatsje Tok, wat zichzelf ook wel aanduidt als “Mainstreet Alaska”.
Dag 6: Tok – McCarthy/Kennicott (ca. 426 km / 7 uur rijden)
Vanuit Tok vervolgt u uw weg over de Tok Cutoff richting Chitina. Op de Richardson Highway maakt u kennis met de hoge pieken van het Wrangell gebergte en de Alaska Pipeline. Net voor de afslag naar Chitina komt u door Copper Center. Goed nieuws voor de zalmliefhebbers: de Copper River en de Klutina hebben een grote trek van ‘Kings’ en ‘Reds’; de lekkerste van de vijf zalmsoorten die in Alaska voorkomen. Vergeet ook niet om even te stoppen bij het uitgebreide visitor center van het Wrangell-St.Elias National Park vlak bij de afslag naar Chitina. Vanuit Chitina rijdt over de onverharde McCarthy Road naar het gelijknamige westernstadje. De weg voert u diep de Wrangell St. Elias in en uiteindelijk komt u bij McCarthy aan. De auto laat u achter op de parkeerplaats voor de Kennicott River en per voetbrug loopt u met uw bagage het dorp in waar u de aankomende 2 nachten blijft.
Dag 7: McCarthy / Kennicott
McCarthy is eind vorige eeuw ontstaan toen in deze regio de grootste kopervoorraad ter wereld werd ontdekt bij de Kennicott Glacier. Kennicott telde in die tijd ca. 600 inwoners en McCarthy diende als ontspanningsoord voor de harde werkers. In 1938 vertrokken de laatste inwoners en sindsdien is Kennicott verlaten. Een bezoek aan de oude mijn mag u zeker niet missen. Liever actief bezig? Ook daar is McCarthy zeer geschikt voor. U kunt gaan wandelen langs de Root Glacier of gaan ijsklimmen. Ervaring is niet nodig en u wordt uiteraard bijgestaan door een ervaren gids. Raften kan natuurlijk ook op de Kennicott River. Een bezoek aan de bar mag eigenlijk niet ontbreken: alle 25 inwoners van McCarthy zijn daar ’s avonds te vinden...
Dag 8: McCarthy – Sheep Mountain (ca. 325 km / 5 ½ uur rijden)
Vanuit McCarthy rijdt u over dezelfde weg weer terug richting Chitina en Glenallen. Hier slaat u linksaf de Glenn Highway op welke loopt van Glenallen naar Anchorage. Dit is één van de mooiste routes die u in Alaska kunt rijden. ’s Avonds overnacht u halverwege deze weg in de Sheep Mountain Lodge, vanuit waar u, indien u nog tijd over heeft kunt wandelen of, indien het seizoen het toelaat, bessen kunt plukken.
Dag 9: Sheep Mountain – Anchorage (ca. 181 km / 2 uur rijden)
Vandaag een niet al te lange rijdag, namelijk tot aan Anchorage, de grootste stad van Alaska. Ruim de helft van de ca. 730.000 Alaskanen woont hier. In de stad is van alles te doen. Neemt u een kijkje in het gezellige centrum en bij het Public Lands Information Center. Hier kunt u veel leren over Alaska en allerlei nuttige informatie verkrijgen. Indien u in cultuur geïnteresseerd bent mag u het Alaska Native Heritage Center zeker niet missen. Bent u liever actief bezig dan kunt u een fiets huren en de Tony Knowles Coastal Trail gaan fietsen. Vanaf het Earthquake Park heeft u een mooi uitzicht op de skyline van Anchorage en in de verte de besneeuwde toppen van de Alaska Range. Indien het helder weer is, zult u hier uw eerste blik werpen op de Mount McKinley, met zijn 6194 meter de hoogste berg van Noord Amerika.
Dag 10: Anchorage – Talkeetna (ca. 181 km / 2 uur rijden)
Vanuit Anchorage rijdt u noordwaarts over de George Parks Highway richting het gezellige plaatsje Talkeetna. Vanuit hier vertrekken elk voorjaar de diverse expedities naar de Mount McKinley. Het is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor een vlucht over deze topper. Indien u hiervoor kiest is het zelfs mogelijk op de gletsjer te landen. Onderweg naar Talkeetna passeert u het azuurblauwe Eklutna Lake. Hier liggen ook de bekende felgekleurde Indiaanse geestenhuisjes.
Dag 11: Talkeetna – Denali (ca. 245 km / 3 uur rijden)
U vervolgt de route verder noordwaarts naar het beroemde Denali National Park. Onderweg kunt u bij helder weer op diverse plekken een blik werpen op de besneeuwde toppen van de imposante Alaska Range. Langzaam maar zeker verandert het landschap en bevinden zich om u heen uitgestrekte toendralandschappen. Eenmaal aangekomen bij Denali overnacht u in een hotel vlakbij de ingang van het park. U mag tot circa 24 kilometer met uw eigen auto het park in rijden, achter de slagboom mogen alleen de speciale bussen komen. In de middag is er nog voldoende tijd om een wandeling te maken of te gaan raften op de wilde Nenana River. Een flightseeing boven het park behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
Dag 12: Denali
Vandaag gaat u met een speciale shuttlebus het Denali National Park in. Dit beroemde nationale park leent zijn naam aan de hoogste berg van Noord Amerika, Mount McKinley welke ook Denali genoemd wordt. Denali is Athabascaans voor “De Hoge”. Denali omvat een subarctisch ecosysteem en er leven diverse soorten wild zoals grizzlyberen, wolven, elanden en kariboes. Uw ticket is geldig tot aan Ei-elson, een tocht van 8 uur (retour) indien u de hele reis mee rijdt met dezelfde bus. U kunt uitstappen waar u wilt om te wandelen of fotograferen. U neemt dan gewoon de volgende bus weer verder het park in of terug naar het Wildernis Access Center.
Dag 13: Denali – Tok (ca. 552 km / 6 ½ uur rijden)
Vandaag staat er een rit over de afgelegen Denali Highway op het programma. Deze onverharde weg slingert zich door de uitgestrekte toendralandschappen en onderweg heeft u wederom schitterende uitzichten over Alaska Range. De weg is in de winter gesloten en weinig andere toeristen zijn u hier voor gegaan. Vlak voor het einde van de weg kunt u bij Tangle Lake een aantal mooie wandelingen maken. Aan het einde van de Denali Highway rijdt u weer terug naar Tok, waar u eerder deze reis ook al overnachtte.
Dag 14: Tok – Dawson City (ca. 296 km / 5 uur rijden)
Vandaag is het opnieuw tijd voor een hoogtepunt van uw reis, namelijk de rit over de Top of the World Highway naar Dawson City. Vanaf Tok rijdt u via Chicken naar Boundary waar u de grens met Yukon over gaat en weer op Canadese bodem aankomt. Het is hier dus weer een uur vroeger. De onverharde Top of the World Highway is een eenzame weg die zijn naam hoog boven de boomgrens eer aan doet met schitterende vergezichten op bergen en blauwgroene rivieren. Alvorens u in Dawson City aan komt, maakt u eerst nog een korte oversteek per ferry. In Dawson City lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De felgekleurde huizen en traditioneel geklede bewoners laten u vermoeden dat u zich in een film bevindt. Een stadswandeling zal u mee terug nemen in de tijd en alle belangrijke bezienswaardigheden laten zien. ’s Avonds raden we een bezoek aan de Midnight Dome aan, een heuvel ten noorden van de stad vanuit waarvan u een schitterend uitzicht over de omgeving heeft en tevens de kans heeft om het Noorderlicht te zien.
Dag 15: Dawson City – Eagle Plain (ca. 409 km / 5 uur rijden)
Het arctische avontuur begint vandaag! U gaat namelijk op weg naar het hoge noorden van Canada. De Dempster Highway is een afgelegen gravelweg die loopt tot aan Inuvik in de provincie Northwest Territories. De weg is zo genoemd omdat Corporal Dempster deze weg vroeger vaker dan wie dan ook per hondeslee aflegde. U legt de bijna 800 kilometer van deze weg in 2 dagen af. De eerste dag rijdt u door de Ogilvie en Richardson Mountains, het Peel Plateau en langs diepe taigawouden naar Eagle Plains. Onderweg grazen kariboes in de berm en met een beetje geluk ziet u een beer rondscharrelen. Onderweg is er niks, Eagle Plains is de enige bevoorradingsmogelijkheid langs deze eenzame weg. U blijft hier één nacht alvorens u de route vervolgt.
Dag 16: Eagle Plain – Inuvik (ca. 365 km / 5 uur rijden)
Deze dag vroeg weer op voor het vervolg van deze tocht. Net na Eagle Plains passeert u de poolcirkel, altijd goed voor een foto. Na nog zo’n 75 kilometer gaat u de grens over en de provincie Northwest Territories in en heeft u een mooi vergezicht over de hooglanden van het Peel Plateau en de Peel River welke u per veerboot oversteekt. Na Fort McPherson begint u aan de afdaling naar de MacKenzie Delta en steekt u de gelijknamige rivier over. Na een lange, eenzame tocht komt u aan het einde van de dag in Inuvik, de “plaats van de mensen”.
Dag 17: Inuvik
Vandaag heeft u de hele dag om Inuvik en omgeving te bekijken. Het wordt hier in de zomer ’s nachts niet donker (tussen 25 mei en 18 juli) maar in de winter komt de zon helemaal niet meer op. Er wonen slechts 3.500 mensen in deze plaats. Begin de dag met een bezoek aan de Iglo kerk, de Our Lady of Victory Church. In de middag kunt u een tocht maken per boot over de MacKenzie River. Inuvik is ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan het afgelegen Tuktoyaktuk (“Tuk”). U kunt hier naartoe per watervliegtuig en kennismaken met het natuurverschijnsel pingo’s, een soort van kleine heuvels gevormd door hydrostatische druk van bevriezend grondwater in een permafrost gebied.
Dag 18: Inuvik – Eagle Plain (ca. 365 km / 5 uur rijden)
Aangezien de Dempster Highway de enige weg is die naar Inuvik leidt, neemt u deze ook weer terug naar de provincie Yukon en de bewoonde wereld. U kunt onderweg nog een bezoek brengen aan het indianendorp Fort McPherson waar u naar de tent- en canvas shop kunt. Hier worden traditionele wildernistenten en bagagezakken van zeildoek verkocht. De overnachting is wederom in Eagle Plains.
Dag 19: Eagle Plain – Dawson City (ca. 409 km / 5 uur rijden)
Vandaag rijdt u verder naar Dawson City waar u eerder deze reis ook al overnacht heeft. Het is tijd om afscheid te nemen van dit unieke gebied en langzaam maar zeker terug te komen in de bewoonde wereld. U overnacht in Dawson City.
Dag 20: Dawson City – Mayo (ca. 232 km / 4 uur rijden)
Vanuit Dawson City reist u verder over de Klondike Highway. In de verte kunt u nog een laatste blik werpen op de Ogilvie Mountains en neemt u bij Stewart Crossing de Silver Trail naar Mayo en Keno. Deze laatstgenoemde bijna-spookstad geeft een goed beeld van een typisch klein mijnwerkersdorp aan het begin van de twintigste eeuw. Keno Mountain biedt een schitterend uitzicht over de omgeving en is een bezoek zeker waard. U overnacht vandaag in Mayo.
Dag 21: Mayo – Whitehorse (ca. 427 km / 5 uur rijden)
Weer terug op de Klondike Highway kunt u vanuit Minto een tocht maken naar het spookstadje Fort Selkirk. Deze stad is sinds de jaren 50 verlaten toen de Klondike Highway de rol van verbindingsweg in de Yukon overnam van de Yukon River. U kunt deze plek dan ook alleen per boot bereiken. U dient hier wel voldoende tijd voor in te plannen dus een vroeg vertrek vanuit Mayo is noodzakelijk. Verder zuidwaarts passeert u de Five Fingers Rapids en langs Fox Lake en Lake Laberge komt u uiteindelijk weer in Whitehorse aan.
Dag 22: Whitehorse – Europa
De tijd is aangebroken om afscheid te nemen van dit bijzondere landschap. Geniet van uw laatste uren in Whitehorse en nadat u uw auto heeft ingeleverd gaat u terug naar de luchthaven. Vervolgens vliegt u terug naar Europa.
Dag 23: aankomst Europa
In de loop van de dag landt u weer op de Europese luchthaven van uw keuze. U kunt terug zien op een prachtige reis met vele indrukken.